Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surfing Championship 2016 znova na výbornú
Pondelok 11. Júla 2016
Autor: Boardlife
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surfing Championship 2016 znova na výbornú

Začalo to ako výlet za dobrodružstvom, za niečím neznámym a exotickým. Predsa len, surfing na živo veľa z nás v tú dobu nevidelo. Kto by v roku 2008 povedal, že stredoeurópske krajiny ako Slovensko a Česko budú mať svoje majstrovstvá v športe, akým je surfing. V roku 2008 sa nám o surfingu mohlo len snívať. Žiadna umelá vlna, minimum surfových výletov a málo skúseností s týmto nádherným športom. Našťastie za tých 9 rokov prešiel slovenský a český surfing dlhou cestou.

Každý surfer a aj víkendový beach boy má svoje obľúbené surferské miesto kde bol, alebo niekedy išiel. Ale masové stretnutie tých najlepších surferov sa už 9 rokov koná na jednom mieste. Je ním pobrežie atlantického oceánu vo Francúzsku, zopár kilometrov od španielskych hraníc. Mestečko Seignosse a pláž Les Estagnots. Práve tam sa od 24.6. do 3.7.2016 uskutočnil 9. ročník Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surfing Championship. Áno, už 9 rokov sa stretávame na tejto pláži aby sme videli ten najlepší surfing z oboch krajín. A nie len to. Niekto tu urobí svoje prvé jazdy na vlnách, alebo pene, zažije skvelú party, výlety za skvelou gastronómiou do španielskeho San Sebastianu a kopec ďalšieho. To čo sa na Surfchampe dá zažiť opisujeme už 9 rokov. Pre to sa teraz budeme venovať tomu najpodstatnejšiemu a to je surfing.

Prvé dni na Surfchampe patria k zhodnoteniu podmienok, surfovej škole Kevina Olsena, voľnému surfingu, degustácie vína a aj spoznávaniu nových účastníkov pri bazéne, alebo na pláži. Každoročne príde na Surfchamp viacero nových surferov a surferiek, ktorí ešte na doske nestáli, alebo stáli a chcú si nechať poradiť od bývalého surfového trénera z JAR – Kevina Olsena.

Ani my sme si nenechali ujsť kevinovu školu a hneď sme stretli známe tváre. Okrem kemperov sa do tajov surfingu zaúčala mladá slovenská snowboardová nádej, Samuel Jaroš. Samo prišiel do Francúzska rovno z ľadovca Dachstein, kde točil svoj nový double. Aj tu s nám bol jeho tréner Matej Matys, ktorý už na doske počas Surfchapu stál, no chcel si oživiť spomienky. V škole nechýbala ani Miss World Českej republiky Natálie Kotková. Je super vidieť ľudí, čo na surfe stáli, no neboja sa znova prihlásiť do surfovej školy.

Počas úvodnej party prebehlo žrebovanie jazdcov do jednotlivých heatov. Muži boli rozdelení do 12. heatov po troch rideroch. Z každého ďalej postupovali dvaja. Dievčatá mali štyri heaty a taktiež ďalej išli dve. Slovenský surfing zastupovali Kristína Maďariová, Jana Planková, Láďo Bachnár, Tomáš „Korky“ Remeň, Jožky Balcar, Matúš Hubka. Prihlásený bol aj Robo Jedlička, no silné bolesti mu štartovať nedovolili. Najviac surferov bolo z Čiech a znova sa ukázali aj kamoši z Maďarska. Celkovo cca 50 účastníkov, čo je veľmi príjemné číslo, keď vezmeme do úvahy, že od prvého ročníka sa súťaž zmenila zo surfovo-turisitického výletu, kde veľká časť stála na surfe minimálne, k dnešnému stavu, kedy väčšina účastníkov surfuje na vysokej úrovni, samozrejme v rámci našich krajín.

Od stredy týždňa sa začali vlny dvíhať a tak bol čas na odjazdenie úvodných kôl. Muži, ženy, nechýbali ani sprievodné akcie ako Snowboard Zezula Tag team, Fastlink Paddle Battledetská súťaž. A čo vlny? Silné? Pre koho ako. Každý sa však s podmienkami vyrovnal po svojom. Z Prvého kola postupovali Korky, Láďo, Mate. Cesta skončila pre Jožkyho, Janu a aj pre Kristínu, ktorá prešla z riversurfingu na oceánsky surfing a zistila, že je dôležité aj pádlovanie. Nevadí, aj tak veľká skúsenosť.

Druhé kolo, 6 heatov po 4 jazdcoch a dvaja najlepší z heatu idú ďalej. Tu surfová púť končí pre Korkyho, ktorý v Hossegore žije nejaký ten rok. Korky však berie surfing ako relax po práci, takže pretekárske ambície veľmi nemá. Mate aj Láďo postupujú z druhých miest. Vlny sa začínajú dvíhať, prúdy silnieť, no k slovu sa dostáva aj vietor. Do stredy boli podmienky vhodné aj pre začiatočníkov a rekreačných surférov. Štvrtok a piatok oceán dáva najavo svoju silu, ktorej neodolá ani taký X násobný majster Slovenska v snowboardingu Matej Matys. Bojoval však statočne. Večer sa konajú ďalšie žúrky na ktorých nás prekvapí výborný Dj, púšťajúc pecky 80. a 90. rokov. Do kempu prichádzajú pozrieť kamoši Z KE. Legenda na doske aj na bare Lanči, Miky, Stefi, Jožko Vengloš a kopec ďalších. Množstvo slovenských a českých surferov je rozlezených po oblasti. No surfing a večerné žúrky nás spájajú.

Prichádza tretie mužské kolo, štvrťfinále, 3 heaty. 12. najlepších mužov a medzi nimi Láďo a Mate. Podľa našich skromných odhadov, Láďo zajazdil životný súťažný surfing. Nádhera sledovať. Krásne a radikálne manévre, štýl a k tomu prvenstvo v heate. Bohužiaľ Matemu sa nedarí a vypadáva. Ide sa na semifinále. 6 naj báb, 2 heaty, tak isto aj chalani. Piatok dosahujú vlny svoje týždňové maximum. Jediný slovenský zástupca má v heate za súperov Lukáš Tomšů a Zoltána Bakra z Maďarska. Vm druhom heate sú Robert Chadim, Martin Černík a Otmar Oliva. 30 minút surfingu.

Panujú ťažké podmienky, silný prúd, treba veľa pádlovať. Jazdci si siahajú na dno svojich síl. Treba mať aj šťastie. To sa od Láďa a Otmara odvracia a chalani svoju semifinálovú púť končia. Predviedli slušný surfing, za ktorý sa hanbiť nemusia. Finále: Černík, Chadim, Bakro a Tomšů. Babské finále: Natálie Houdková, Lenka Sedlárová, Anna Černá a Tereza Olivová. Aj ženské finále je napínavé. Nezávidíme dievčatám ich pádlovanie na line up. Baby sú však šikovné a tak vidíme niekoľko jázd, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani chalani. Svoje skúsenosti, ladné pohyby a obrovský štýl ukázali Anna Černá a Lenka Sedlárová. Tereza taktiež bojuje a za svoje príjemné jazdenie si odnáša druhé miesto. Víťazí Anna Černá. Tretie miesto ide Natálii a štvrté Lenke. Niekedy môžete jazdiť celú súťaž super, no vo finále sa vám nedarí.

Späť k chalanom. 40 minút tvrdého boja, surfing v náročných podmienkach. Fotky hovoria za všetko. Najlepším surferom sa stáva Zoltán Bakro, no titul Majstra ČR a SR v surfingu si odnáša Lukáš Tomšů. Je to jeho prvý titul. Druhé miesto berie Martin Černík a tretie Robert Chadim. Skvelé! K výsledkom pripojíme ešte úspech slovensko-českého teamu v súťaži Snowboard Zezula Tag team. Prvenstvo si vybojoval team United (Matúš Hubka, Tereza Olivová, Láďo Bachnár, Deli, Honza Staník a Petr Novotný). V súťaži o najrýchlejšieho pádlovača Fastlink Paddle Battle dominoval Zoltán Bakro a v súťaži 108 Agency Best Wave dominovala Anna Černá. Je super, že organizátori myslia aj na najmladších surferov. V detskej kategórii sa najviac darilo Eve Černíkovej a Hubertovi Builíčkovi. Mladé nádeje surfingu.

Krásny týždeň plný surfingu, zábavy, relaxu, ale aj adrenalínu sa skončil. ďakujeme organizátorom, že to ťahajú už 9 rokov a dúfame, že sa všetci spolu stretneme budúci rok. Dovidenia!

PS: Vychutnajte si fotky od Matúša Rendeka, ktoré skvele opisujú atmosféru na Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surfing Championship 2016.

Výsledky:
Muži:
1. Lukáš Tomšů 9,5b ČR
2. Martin Černík 8,5b ČR
3. Robert Chadim 7,5b ČR
4. Otmar Oliva 6,5b ČR

Ženy:
1. Anna Černá 10b ČR
2. Tereza Olivová 6b ČR
3. Natálie Houdková 5,5b ČR
4. Lenka Sedlářová 4,3b ČR

Snowboard Zezula Tag team 1. UNITED 2. FLOW.TCI 3. PLONKLA
Fast Link Paddle Batlle 1. Zoltan Bakro 2. Lukaš Tomšu 3. Matuš Hubka
108 AGENCY BEST WAVE Anna Černa 8b v semifinále

KIDZ Contest:
Chalani: 1. Hubert Bulíček, 2. Melichar Bulíček, 3. Sebastian Štolfa
Baby: 1. Eva Černíková, 2. Emma Dolečková

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: quiksilver roxy dc shoes surfchamp francúzsko súťaž

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!