Report: Mystic Sk8 Cup 2018
Utorok 10. Júla 2018
Autor: Veľké Pivo
Foto-video: Veľké Pivo
0 komentárov

Report: Mystic Sk8 Cup 2018

Pražská Štvanice minulý víkend hostila jeden z najprestížnejších európskych závodov svetového pohára WCS. Ako už býva zvykom diváci sa mohli tešiť na trojdňovú šnúru plnú skateboardingu a všetkého príjemného, čo k tomu patrí. Na miesto činu sa mi podarilo prísť v piatok podvečer. Čakanie v šóre na lístky bolo na dlho, preto sme si ho spríjemnili pitím donesených nápojov. Napriek tomu, že tento rok som nepostrehol nejaké superhviezdne mená (súťažný skateboarding moc nesledujem) bol skatepark plný zabijakov z celého sveta kde sa striedali technické bomby s mega poletmi, kde som chvíľami pochyboval o duševnom zdraví zúčastnených.

V piatok sa odjazdila pred-kvalifikácia streetu, kde sme mohli vidieť zvučné mená ako Frederik Ľupták, Kristián Nguyen či Braňo Moravčík. Chlapcom šla karta a napriek silnej konkurencii sa kvalifikovali za čo im patrí BIG RESPECT! Do semi sa prebojoval náš najlepší závodník - motorko - Rišo Tury, no jeho jazda tento rok na finále bohužiaľ nestačila. V celkovom poradí však skončil na peknom 14tom mieste. V nedeľnom finále sa stretlo 10 najlepších. Prevahu mali jazdci z Japonska a Argentíny.

Chlapci predvádzali šialenosti najrôznejšieho druhu. Atmosféra tohtoročného finále bola fakt hustá lietalo sa zas vyššie a ďalej ako pominulé roky. Best trik sa niesol v štýle: nezmyselný flip do railu niečo z toho out, čiže to nemá význam nejak komentovať. Bowl som mal možnosť sledovať len na veľkoplošnej obrazovke. Úroveň však podľa viacerých šla oproti predchádzajúcim ročníkom mierne dole, chýbali zvučné mená na aké sme zvyknutí - Barros, Fletcher, Gregson. Osobne mi najviac ulahodil zabiják z Mallorci Jaime Matteu, ktorý bral bronz.

Okrem skejtových disciplín sa diváci mohli kultúrne vyžiť pitím piva s jägrom pred stageom, kde si každý prišiel na svoje. V piatok si mohol vidieť príjemné americké HC - punkové zoskupenie H2O. V sobotu sa na pódiu vybláznilo slovenské rapové trio Vec, Hafner a Zverina, za gramcami nikto iný ako DJ Jazzy. Po nich nasledovali headlineri hudobného programu ONYX, ktorý potešili najmä milovníkov najprísnejšieho rapu v hre. Najväčším hudobným prekvapením bolo nedeľné vystúpenie STEREO MCs. Tí sa postarali o skutočne dobrú a pomerne dlhú show pri ktorej ulahodili hlavne tancu-chtivým návštevníkom.

Čo sa týka organizačných zmien nič radikálne som nepocítil. Kvôli rekonštrukcii mostu však bol chaotickejší prístup do areálu, čudesne orientovaný stage, a čo ma mrzelo najviac, bol obmedzený prístup na plochu pre press. Spoliehať sa preto že si pozriem všetko pekne zblízka teda nebol dobrý nápad. Návštevníkov Mysticu každým rokom pribúda a človek by čakal priamo úmerne rastúce kapacity miest pre divákov no opak bol pravdou. Na bowl sa mi nepodarilo dostať vôbec a chvíľami aj tribúny streetu nútili divákov uprednostniť veľkoplošnú obrazovku.

Tento ročník bol tiež výnimočný zastúpením počtu Slovákov na meter štvorcový. Na každom kroku ma čakalo príjemné stretnutie so známymi a pri srdci zahriala možnosť sledovať súdržnosť partií z rôznych kútov našej malej republiky. Je super vidieť, že v krajine, kde hlavné mesto nemá skatepark sa naša malá skejtová rodina stále rozrastá. Na strane druhej to malo u mnohých našincoch (vrátane mňa) za následok rýchle vzplanutie pri upevňovaní priateľstiev ohnivou vodou.

Čo viac dodať tradícia Mystic Skate Cupu je každoročnou oslavou skateboardingu, ktorú si treba otestovať na vlastnej koži. Za následky však nikto neručí :) Vidíme sa opäť o rok.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: mystic tury moravcik nguyen

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!