Slovenský inštruktor surfingu Robo Šutek na Srí Lanke
Streda 15. Apríla 2015
Autor: Robo Šutek
Foto-video: Tomáš Kondělka, Surf-trip
0 komentárov

Slovenský inštruktor surfingu Robo Šutek na Srí Lanke

Prečítajte si skvelý report z indického Cejlónu, teda Srí Lanky od nášho slovenského surfového inštruktora Roba Šuteka. Robo učil na Srí Lanke surfovať hlavne začiatočníkov. Tu sú jeho dojmy a zážitky z tejto krajiny bujarej fauny a neuveriteľných kontrastov...

Takmer ihneď po vystúpení z lietadla v hlavnom meste COLOMBO som zacítil ten tropický vzduch a okamžitý nával tepla aj napriek tomu, že bolo niečo málo po 4tej hodine rannej miestneho času. Ako sa pomaly začalo rozvidnievať, začínal som si aj ja uvedomovať, kde to vlastne som. Všade kričia taxikári a snažia sa ma zlákať do ich povozov a každý sľubuje najnižšiu cenu, po dohovore s jedným z nich už sedím v klimatizovanej Honde a veziem sa na miesto určenia S.K. TOWN alebo ako vravia miestni MEDEWATTA.

Vystupujem zo spomínaného povozu a ocitám sa v malej zašitej dedinke kúsok od hlavnej cesty, s pár domčekmi v jednej uličke a plno usmievajúcich sa lokálov, ktorých veľmi zaujíma odkiaľ som a na koľko som prišiel a otázky podobného druhu. Po prekonaní prvotných prekážok mierim ihneď na pláž, kde ležia dokopy dvaja ľudia a široko ďaleko nevidno nikoho. Privítanie touto krajinou bolo nádherné a aj napriek čiastočnej prohibícií si vychutnávam večerné pivko na teraske s výhľadom na oceán. začínam mať pocit že som asi v raji.

Na ďalší deň som už nezaháľal a hneď ráno som zobral surf a bežal vyskúšať miestne vlny, ktoré boli veľmi priateľské a príjemne prekvapenie bolo aj to, že človek sedí v teplej vodičke iba v trenkách, aj dve hodiny. Bývať v tejto malebnej dedinke plnej kokosových paliem, usmiatych ľudí, domácich ktorí varia neskutočne chutné a lacné jedlo, večerného pokoja a k tomu tá easy vlna rovno za domom, tomu sa naozaj hovorí RAJ!

Ďalší priebeh tripu bol veľmi pestrý, Srí Lanka je krajinou, kde si určite každý nájde niečo čo ho zaujíma a kde by sa chcel isť pozrieť. Ja osobne som stihol za tú dobu čo som strávil na tomto ostrove pobehať len časť z toho, čo vám tento ostrov ponúka, ale všetko stálo zato, tak napr. safari bolo úplne skvelé. Vidieť slony, pávy, krokodíly, byvolov, či leoparda, ale aj mnoho iných zvierat ako žijú vo voľnej prírode a ako spolu nažívajú je naozaj skvelý zážitok a aj preto, že park Udawalawe ešte nie je tak prešpikovaný turistami ako iné safari parky. 

Tak isto okrem prírody cítiť obrovské duchovno z ľudí ale aj z celej krajiny, v každom menšom meste je budhistický a hinduistický chrám kde je stále rušno. Ľudia sa sem chodia modliť, vzdať poctu, prejsť sa s deťmi, porozprávať s mníchmi, alebo len tak oddychovať.... toto už sa u nás akosi vytráca. Tak isto stoja za pozornosť všetky väčšie mestá v okolí ako napr. MATARA alebo GALLE. Len čo vstúpite do mesta okamžite vás stiahne vír miestneho života, celkom čisté hlavné ulice striedajú všivavé zašpinené maličké uličky, na ulici stretávate milión ľudí zo všakovatých sociálnych vrstiev, autá a v podstate všetko z dovozu je tu strašne drahé a tak všade vidíte len také malé prdítka, alebo TUC TUC vozítka, ktorých vodiči na vás nonstop kričia či nechcete najlacnejší odvoz v podstate kamkoľvek. V tejto spleti všetkého možného aj nemožného, biedneho, chudobného, ale aj obyčajného sa zrazu z ničoho nič zjaví úplne najnovší Mercedes, ako perla na kope hnoja, ktorý v Európe stojí desaťtisíce eur a tu ešte o tretinu viac (kvôli dani). Podobné kontrasty na obyvateľstve bádať na každom rohu.

Po pár dňoch nie moc priaznivej vlnovej predpovede sme sa rozhodli vyskúšať aj inú pláž ako tú, čo máme za domom. Pol hodinka v TUC TUCU a sme na mieste, na jednej strane pláže kamenný point break s krásnou ľavačkou a na druhej strane príjemný začiatočnícki beach break.......nehovoriac že vo vode sedíme len piati Čechoslováci, všetci vysmiati ako lečo a užívame tieto orgazmické stavy z krásnych vĺn :)

Ak hľadáte skôr klasickú turistickú destináciu s nafintenými reštauráciami a prepychovými hotelmi a bazénmi plných all inclusive klientov, táto krajina vás trošku sklame. Ale ak hľadáte skôr naturálny štýl života, krásnu prírodu, prázdne pieskové pláže, a hlavne oddych od európskeho alebo resp. konzumného štýlu života tak to tu určite nájdete. Samozrejme ostrov ponúka aj možnosť klasického turizmu, ako ležanie na pláži a cucanie sladkého drinku, ktorý som už spomínal vyššie, ale to pravé, čo robí túto krajinu tak špecifickou a nádhernou v týchto preplnených rezortoch nenájdete. 

Domček a celkovo dedinka v ktorej bývame je typický príklad miestneho života, kde zabudnete na bežné malicherné starosti, ktoré riešime doma každý deň a prepnete sa do oceánskeho režimu kde sa čas zrazu stratí, vy sa orientujete len podľa odlivu a prílivu, podľa východu a západu slnka, neriešite čo kto postol na facebook, alebo či vaše okuliare ladia s vašimi žabkami. Jednoducho sa začnete zaujímať o svet ktorý je úplne odlišný a založený na úplne iných hodnotách a princípoch a vy sa aspoň na chvíľu stanete jeho súčasťou, kedy váš každodenný program sa toči iba okolo surfingu, oddychu, dobrého a neskutočne lacného jedla a objavovaní stále nových miest, ktoré sú čím ďalej krajšie a krajšie. 

Srí Lanka je krajina kontrastov, kde si každý z vás určite nájde to čo ho zaujíma a čo ho baví, je už len na každom jednom z vás či sa chce venovať klasickému konzumnému štýlu života aj na dovolenke, ktorý môžete nájsť všade na tejto planéte, alebo chcete vystúpiť z radu a zažiť niečo nové a dobrodružné, niečo spojené s netradičným športom, s objavovaním a spoznávaním skutočnej miestnej kultúry, niečo načo si spomeniete o 10 rokov a poviete si že tak toto zato naozaj stálo!

So slovenským inštruktorom Robom Šutekom sa môžete stretnúť aj v iných destináciách SURF-TRIPU najbližšie vo Francúzsku alebo Španielsku

Neváhaj a rezervuj si svoje miesto už teraz!!! www.surf-trip.sk

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!