Kauza Skatepark Ružinov
Piatok 31. Júla 2015
Autor: teodor
Foto-video: Denis Copák
0 komentárov

Kauza Skatepark Ružinov

Scéna v hlavnom meste umiera. Po zániku legendárneho Istropolisu postupne z bratislavských ulíc zmizli skejťáci, a dnes je zvuk koliesok počuť len málokde. Donedávna bol jedným z takých miest síce skromný, ale predsa len pojazdný ružinovský skatepark. Pred časom však skončil aj ten.

Ešte pred nedávnom boli však v Ružinove veľké plány. Chalani z Asociácie Skateboardingu sa stretli so starostom, ktorý bol z nápadu rekonštruovať pomaly dosluhujúce prekážky nadšený. Svetlo sveta uzreli nasledujúce vizualizácie. Pri ich výrobe sa spojilo doslova celé Slovensko, pretože tieto profi snímky má na svedomí chalan až zo Sniny, Denis Copák. Pekný dôkaz, že delenie na východy a západy v skateboardingu neplatí.

Niekedy v tom čase sa však Ružinovom prevalila korupčná aféra. Vedenie Športového klubu bolo vymenené, po kauze sprenevery skoro 890 tisíc euro. Dočasne poverená riaditeľka si podľa článku mala vybrať v hotovosti z mestských peňazí viac než 300 000 EUR. Nanešťastie, aj takéto veci sú možné na tom našom Slovensku.

Prestalo sa dariť aj plánu nového nízkorozpočtového skateparku na spôsob DIY. Vedenie totiž odmietlo povoliť stavbu nenáročných betónových prekážok na už postavenú plochu. Nepomohli ani príklady úspešných a funkčných parkov postavených touto metódou, ako napríklad Spišská Nová Ves či Pezinok, alebo kopec iných v zahraničí. 

Tam ale snaha postaviť v Bratislave prvý funkčný park neskončila. Mestská časť Ružinov totiž má svoje problémy, ale aj veľa výhod. Jednou z nich je existencia mestských grantových programov. Skupina občanov sa môže uchádzať o grant na zkrášlenie svojej štvrte, organizáciu kultúrnych podujatí alebo trebárs výstavbu nových športovísk.

Keďže možnosť stavať lacno, vlastnoručne a odborne trvalé prekážky bez nákladov na údržbu bola vedením zmetená zo stola, vymyslel sa nový projekt. Profesionálne zhotovené prekážky s vlastným certifikátom bezpečnosti od firmy Park Pilot. 

 

Mestská časť Ružinov nakoniec podporila veľmi pekné projekty, z ktorých viac bude isto slúžiť verejnosti. Podporené projekty si môžete prezrieť tu, nízkorozpočtový, ale funkčný skatepark medzi ne nanešťastie nepatrí.

Sen o renovácii skateparku v Ružinove sa teda skončil ako šmahom kúzelnej paličky. Vedenie sa však na teraz rozhodlo zobrať skateboardistom aj to málo, čo mali. Tu je vyjadrenie hovorkyne MČ Ružinov:

"Skatepark bol uzavretý z bezpečnostných dôvodov. Nie je to jediný bratislavský skatepark. Plány sú na dobudovanie celého Areálu netradičných športov, či tam bude aj kvalitný a bezpečný skatepark je zatiaľ otázkou budúcnosti."

Keď budete náhodou v Bratislave a budete mať cestu okolo miesta, kde bol prednedávnom ešte jediný bratislavský skatepark, všimnite si, čo tam stojí teraz. Rozložená plastová podlaha, pripravená na zápas v hokejbale. Mohlo tam stáť jedno, ale stojí tam druhé. A takto vyzerá Areál netradičných športov v Ružinove.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: ruzinov skatepark

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!