S Ďurim Turym o
Pondelok 11. Júla 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

S Ďurim Turym o

Na slovenskej skate scéne sa pomaly do popredia tlačí nová značka. Teda pojem, ktorý nový nie je, ale chalani z Košíc sa ho snažia posunúť do vyššieho levelu a tak si založili značku Tlakers. Čo ich k tomu viedlo, aké majú plány a kopec ďalší zaujímavých informácií nie len o jazdení v Košiciach nám porozprával Ďuri Tury.

BLF: Ako a kedy vznikol Tlakers, povedz nám celú genézu výrazu „Tlak“ a následného Tlakers.

Ďuri: História slova “Tlak” sa datuje od roku 2012. V skutočnosti to nie je pomer vyjadrujúci silu, ktorá pôsobí na plochu. Tlak je všetko to, z čoho máš radosť, to čo ťa dá totálne do kolien. Chcel by som upozorniť, že toto slovo sa začalo používať ako prvé v Košiciach. Tak ako vždy, vyšlo to z úst nášho hláškotvorcu Čeka pri jednom z tých nenormálnejších večerov. Následne sa to slovo začalo šíriť medzi nami. Odkiaľ sa veľmi rýchlo rozniesli do mesta. V dobe sociálnych sietí sa veľmi rýchlo dostalo do všetkých kútov našej republiky a slovo „Tlak“ nadobudlo úplne nový rozmer. Samozrejme všetci milovníci tlaku sú pochopiteľne tlakeri a v ich srdci prúdi rozumne uložený majetok.

BLF: Zo slova tlak sa stalo zaužívaný pojem, kedy a pri čom ho používate vy?

Ďuri: Už si v podstate neuvedomujeme kedy ho používame. Stalo sa bežným slovom nášho slovníka. Najčastejšie ho používame pri skateboardingu, v meste s kamošmi, alebo v jedno z víkendových rán, keď tvoja prvá veta po rozlepení očí znie: “Čo toto bol za tlak?“

BLF: Predstav nám ľudí okolo Tlakers, kto za touto značkou, keďže to už značka je, stojí.

Ďuri: Nakoľko v Košiciach už dlhšiu dobu bol problém zakúpiť si normálne komponenty na skate a s našim OZ Ťahanovská skate crew sme organizovali čoraz viac súťaži, dospeli sme k názoru, že je nevyhnutné založiť značku. Začiatkom roku 2016 sme založili firmu. Za Tlakers momentálne stojí môj právnik Erik Surmánek a grafik Matej Papík, ktorý vymýšľa všetky šialené grafiky a vizualizácie (viď FB Tlakers). Spolu sme vytvorili podľa mňa ideálne zoskupenie na vyriešenie každého problému.

BLF: Čo plánujete do budúcna pod menom Tlakers?

Ďuri: Primárne je našim cieľom sa venovať skateboardingu a podpore scény. Pracuje sa už aj na e-shope, kde budeme naše vytlakované produkty ponúkať. Uvidíme ako sa nám to podarí rozbehnúť. Neskôr by sme chceli s Tlakers preraziť aj do produkčného sveta. Všetko však ukáže čas.

BLF: Dá sa povedať, že ďalšia slovenská skate značka, čo prinesiete scéne, na čo sa chcete zameriavať?

Ďuri: Primárne sa budeme venovať výrobe skateboardových dosiek. Samozrejme nebudú chýbať ani doplnky. Všetko chceme orientovať na limitovanosť počtu kusov. V prvej našej kolekcii sa okrem dosiek budú nachádzať aj trička, šiltovky a ďalšie doplnky. Veď nechajte sa prekvapiť.

BLF: Čo si myslíš, prečo je v KE taká silná a veľká skate scéna?

Ďuri: Na skate sme sa postavili v roku 2002. Boli sme deti a mali sme možnosť vidieť skate len v TV, alebo na VHS páske. V tej dobe to bolo ojedinelé. Kto mal v tom čase doma internet bol najväčší frajer. Chodili sme k menu pozerať videá celá partia. Na sídlisku, kde väčšina našej crew vyrastala sme boli veľmi silná partia, ktorá jazdila od rána do večera na streete. Následne nám postavili skatepark na sídlisku a do skateparku začali chodiť aj starší jazdci a od Bielaku. CSU bola pre nás veľmi silná motivácia pre jazdenie fotenie a filmovanie. Po CSU sme prebrali žezlo do rúk my. TSC začalo cestovať a filmovať. Neskôr sme k tomu od roku 2012 pridali organizovanie súťaží niekoľkokrát do roka. Tento trend sa nám darí udržiavať dodnes. Vďaka betónovému skateparku na Alejovej a postaveniu Kasárni košická scéne začala naberať na kvalite a kvantite. Jednoducho sme mali šťastie. V Košiciach boli vždy dobré spoty pre skateboarding. Preto sa aj naďalej snažíme aby sa v našom meste stále niečo zlepšovalo a organizovalo. Najväčším potešením je pre mňa momentálne impulz od novej generácie. Myslel som si, že po nás už nikto nepríde a nebude mať po nás kto prebrať už zabehnutý systém. Som rád, že so sa mýlil!

BLF: Postrehli sme boj o skatepark v Ťahanovciach, myslíš si, že dva skateparky v KE je dobrý nápad, nestačil by jeden kvalitný o ktorý by ste sa starali?

Ďuri: Situácia s našim skateparkom na sídlisku, ktorý vychoval aj Riša Turyho sa dá nazvať nekonečným príbehom. Aj napriek snahe nášho občianskeho združenia, preukázaniu aktivít a skúseností so správou skateparku, stále MČ Sídlisko Ťahanovce pre nás nenašlo pochopenie. Medializácii niekoľkoročného problému len popohnala riešiť situáciu zo skateparkom rýchlejšie. Treba si priznať, že skatepark neprešiel zásadnou renováciou od jeho postavenia v roku 2002. Zrazu prišli „certifikáty“ a nebezpečné prekážky. My sme následne udreli petíciou, ktorá ešte stále prebieha a snažíme sa do konca. Nebaví nás do nekonečna počúvať ako sa niečo nedá. Sme ochotní hľadať riešenia a možnosti. Aktuálne sa má stať zo skateparku ovál na korčuľovanie s flórbalovým a softbalovým ihriskom. Mne a nášmu občianskemu združeniu ide iba o jedno, mať na najmladšom sídlisku v Košiciach poriadny betónový skatepark, ktorý by slúžil každému. Myslím si, že investícia do malej street plazy ktorá by mohla predstavovať vhodný priestor na trávenie voľného času mládeže zo sídliska, alebo mesta. Ak sa vedia nájsť peniaze na detské, futbalové a workoutové ihriská, musia sa nájsť prostriedky aj na skatepark. Nie je to až tak drahý špás, pokiaľ sa do realizácie projektu zapoja jazdci, mestská časť a staviteľ môžeme predísť „skateparkom“, ktoré sú v rôznych mestách na Slovensku. Skateparkov nie je nikdy dosť. Čím viac skateparkov bude, tým viac nových nádejí a talentov môžeme očakávať. Netreba chodiť po príklad ďaleko. Stačí sa pozrieť len do Českej republiky, kde skatepark má pomaly každá malá dedinka.

BLF: Teba poznám ako spoluorganizátora akcií v KE, ale aj ako kameramana. Budeš mať stále čas točiť, alebo ti Tlakers ukrojí z tvojho kameramanského času?

Ďuri: Je pravda, že organizovanie súťaží zaberie veľa času. Rovnako je to pri filmovaní. Okrem toho samozrejme treba chodiť aj do práce. Myslím si, že čas ukáže najlepšie ako sa to bude ďalej uberať. Prioritou je po spoluorganizovaní 1. kola SSP v Košiciach dostrihať naše posledné full length video YKGM4, ktoré by som rád vydal vonku do konca roka. Následne máme s Tlakers plánované točenia promo videí pre jednotlivých jazdcov a točenie Tlakers proma. Už teraz viem, že toho času je čím ďalej menej a menej, no budem sa snažiť to všetko skombinovať tak, aby sa v Košiciach zachovala kvalita skateboardingu i naďalej.

BLF: Tlakers je vnímaná ako košická značka, budete sa snažiť preniknúť daj do iných častí Slovenska, alebo chcete zachovávať výnimočnosť regiónu?

Ďuri: S Tlakers máme veľké plány. Určite nechceme sa charakterizovať ako lokálna značka a chcem preraziť minimálne na český trh. Tlakeri sú všade po svete, preto našu ideu chceme šíriť ďalej!

BLF: Nejaké najbližšie plány, na čo by si našich čitateľov upozornil?

Ďuri: Ako som vyššie uviedol, priorita je pre nás naplno rozbehnúť značku Tlakers a usadiť sa najprv na domácom a neskôr na zahraničnom trhu. Následné po organizovaná SSP v Košiciach sa pustím dokončenia YKGM4 videa a popri tom do točenia a predstavovania Tlakers jazdcov. Výsledkom by mali byť promo videa a fotky. Verím, že začiatkom roku 2017 uzrie svetlo sveta nové Tlakers promo.

BLF: Povieš nám niečo o skate teame Tlakers? Kto v ňom jazdí, či sa plánujete rozširovať?

Ďuri: Skate team Tlakers je, ale nechcem o tom momentálne rozprávať, keďže pripravujeme promo, kde sa všetko podstatné dozviete.

Ďakujem za rozhovor, tlaku zdar!

FB Tlakers: tlakersskateboards
Instagram
Youtube

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: duri tury interview tlak tlakers

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!