Skateboarding bez hraníc, alebo Liptáci majú zrekonštruovaný park
Utorok 02. Júna 2015
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián, Ďuri Tury
0 komentárov

Skateboarding bez hraníc, alebo Liptáci majú zrekonštruovaný park

Znova na Liptove, tentoraz bez čapice, terma, páperky a dosky s viazaním. Stále však dobre. Tentoraz ma sem zavial vánok skateboardingu. Ževraj nejaká cezhraničná spolupráca, európske fondy, rekonštrukcia, lákanie jazdcov na jedlo zadara a všakovaké iné huncútstva. Tak sa na to pozrieme.

Ak sme to správne pochopili, chalani zo skate klubu St. Nicolaus po dlhých snahách získali finančné prostriedky na rekonštrukciu prekážok v skateparku v Liptovskom Mikuláši. Peniaze prišli z projektu cezhraničnej spolupráce medzi Poľskom, teda mestom (Nowy Targ) a Slovenskom (LM City) pod názvom Skateboard bez hraníc. A prachy poskytla Európska únia. Nevieme presne koľko, hovorí sa o 24.000 €. Za prachy sa zrekonštruovala štvorica prekážok a vyrobili sa aj tri nové. Rekonštrukciu vykonávala slovenská firma No Limits Construction. Pracovalo sa hlavne s drevom. Mesto ďalej zverejnilo, že nákup prevádzkových strojov, prístrojov a zariadení projekt „Skateboard bez hraníc“ stál 23.900 €. Okrem toho sa na občerstvenie, poistné, cestovné, externý manažment, ubytovanie a ďalšie srandy minulo 16.589 €. Nuž...

No a chalani z NLC stihli rekonštrukciu v rekordnom čase dvoch, až troch týždňov tak, aby na piatok a sobotu stihla byť otváračka . Tak tomu aj bolo. 29. a 30. mája sa odjazdila otváračka zrekonštruovaného skateparku. Na piatok bolo naplánované oficiálne krstenie pilinami za účasti primátora. Z jazdenia bol na pláne Best Trick a z kultúrneho vyžitia to bol koncert poľských mládežníckych rapových skupín a tanečné vystúpenie Freeze Dance Crew.

Park je porobený super, prekážky sú krásne jazditeľné a ponúkajú množstvo variácií na jazdenie. Dúfame, že drevo vydrží čo najdlhšie, aj keď to v liptovskom podnebí bude mať ťažké. St. Nicolaus skate klub má zabezpečenie skatperku na vysokej úrovni, takže vandalizmus by nemal hroziť. Otázka ostáva, kto bude môcť využívať skatepark. V prvom rade sú to v klube registrovaní skateri. Od začiatku sa však hovorí len o prístupe skaterov, bikeri, inline jazdci, alebo kolobežkári majú vstup zakázaný. Avšak TAMO informuje: „Okrem skatebordingu tu bude možné aj in-line korčuľovanie a jazdenie na kolobežkách cez prekážky“.

Vráťme sa však do skateparku. Big up všetkým, čo za touto prerábkou a projektom stoja, že vzniklo ďalšie miesto, kde sa dá príjemne zajazdiť. V piatok sa oficiálne krstilo, jazdil Best Trick, ktorý vyhral Juraj Kedroň. Už v prvý deň bolo vidieť množstvo jazdcov známych, aj menej známych mien. V sobotu to vypuklo a súťažného jazdenia sa zúčastnila štyridsiatka riderov z viacerých častí Slovenska. Vidieť bolo známych riders ako Ondrej Leskoviansky, Peter Molec, Mišo Horečný, Juraj Kedroň, Kristián Nguyen, Tomáš Hofbauer, Jožo Filkus, Mitch, Braňo Moravčík, Martin Chrominec, Kubo Ivančík, Feďo a veľa veľa ďalších.

Jazdilo sa celý deň. Kvalifikácia, semifinálko a finále patrilo registrovaným jazdcom. Medzi nimi pojazdievala skate mlaď Evka Hanic a ešte jeden mladý a šikovný chalan, ktorý sa nedal zblbnúť kolobežkomániou. Jazdci mali k dispozícii obložené misy, balíčky s bagetou, keksom, vodou a kadečím. Dokonca aj obed. Do skvelého rytmu vyhrával Dj Ľudko Snovák a rozpaľoval hlavne rýchlymi peckami. Kto by mal problém s očami, mohol sledovať dianie na veľkoplošnej obrazovke. Tá však bola podľa nás úplne zbytočná, za jej prenájom sa vo voľnom mieste v skateparku mohla radšej vybudovať minirampa.

Skvelú dvojdňovú oslavu rekonštrukcie skateparku zavŕšilo finále a následné odovzdávanie cien víťazom. Keďže išlo o projekt EU, prize money byť nemohli, ale to vôbec nevadí, nikto si sem neprišiel pre peniaze, ale pre radosť zo skateboardingu bez hraníc. Celé výsledky z akcie si môžete pozrieť v našej newse. Prvenstvo sa ušlo Peťovi Molecovi, druhé miesto išlo Ondrovi Leskovianskemu a tretie Kristiánovi Nguyenovi.

Chalanom v Mikuláši prajeme veľa nádherných zážitkov v skateparku, podarených akcií a hlavne, aby im vydržal čo najdlhšie. Majú to tam naozaj pekné. O video sa postaral Ďuri Tury o foto Kristián.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: mikulas skatepark liptov molec leskoviansky

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!