Snowpark Jasná - plány do novej sezóny
Pondelok 16. Novembra 2015
Autor: Boardlife

0 komentárov

Snowpark Jasná - plány do novej sezóny

Kto aspoň trocha sleduje slovenskú snowboardovú scénu vie, že v stredisku Jasná – Nízke Tatry a v jeho snowparku prebehli a naďalej budú prebiehať zásadné zmeny. Nový sponzor DC Shoes, nová filozofia, nové prekážky a možnosti. To všetko pre vás, riderov a riderky. Porozprávali sme sa s hovorcom snowparku, Karolom Šmihulom.

BLF: Ahoj Kajo, aká bola letná sezóna pre snowpark v Jasnej? Spal letným spánkom, alebo sa tvrdo makalo?

Kajo: Ahoj. Letná sezóna, bola super čo sa týka všetkého - celé Slovensko si užívalo pekné leto. A myslím si, že ani v Jasnej sa nespalo. Stali sa pozitívne zmeny, ktoré som ja osobne prijal s otvorenými ústami. Povedzme si otvorene, podmienky parkov na Slovensku nie sú podporované tak ako by mali. Ale ukázalo sa, že stačí, aby sa našli nadšenci pre to čo majú radi a cesta sa nájde. Nebude to hneď „ america“, ale bude to určite o niečo lepšie. Toto leto sme sa hlavne sústredili na podstatnú zmenu, ktorú nám ponúklo stredisko. V spodnej časti boli vykonané pozemné úpravy a pribudli dve nové platformy – prioritne určené na skoky. Verím, že touto cestou stredisko ušetrí, a spotreba snehu bude menšia a park bude na tom oveľa lepšie. Najväčšie plus je to, že park by mohol byť v prevádzke už v decembri a ak toto vyjde tak to bude iná paráda.

BLF: Prichádza zima a už sme videli niekoľko pozitívnych správ. Prvou z nich je nový partner snowparku a to DC Shoes. Čo očakávaš od spolupráce, čo sa zmení oproti minulému?

Kajo: Určite to potešilo. Mal si vidieť chlapcov, to stálo za to. Tohto roku skončila zmluva s firmou Burton snowboard. Určite sa chcem touto cestou poďakovať za dlhoročnú podporu od tejto firmy – ďakujeme bolo to fajn.

Ale k veci. Burton nie je tak čo? Už dlhšie sme rozmýšľali ako získať niekoho na svoju stranu aby splnil podmienky strediska a zároveň pomohol aj chlapcom. Slovo dalo slovo a našli sme partnera pre park. Ale ako sa ukázalo aj on po nás poškuľoval už dlhšie. Áno máme nového partnera a je ním firma DC Shoes. Myslím si, že by to mohol byť ten správny partner pre Snowpark v Jasnej. Filozofia chlapcov zo Slope shapers je jasná. Park by mal byť pre každého a park by mal byť jedno veľké ihrisko, kde každý nájde práve to svoje. Nevravím, že sa to nikdy nestane, že v Jasnej nebude park pre profíkov, ale vždy tam bude variabilita. Firma DC Shoes je aj v tomto výnimočná a ich hlavným cieľom sú parky to ich baví. Spojenie Snowpark JasnáDC Shoes ..... no čo, veľké ihrisko. Je najvyšší čas ukázať aj na Slovensku o čom to je, všetko môžeme robiť s úsmevom. Bavili sme sa s Korkom „zastupuje firmu DC Shoes pre CZ a SVK“ a zhodli sme sa. „Nič iné som ani nečakal.“  Všetci chceme jedno a to isté aby v Jasnej bol časom park, v ktorom sa naučíš základy a budeš v ňom môcť dosiahnuť progres, kde si budeš môcť zajazdiť na vyššej úrovni a môže sa tam uskutočniť aj session na európskej úrovni a hlavne park, kde každý nájde to svoje. Ťažká cesta, ale na to len jedno: o park sa starajú chlapci zo Slope shaper a oni týmto parkom žijú.

BLF: S novou sezónou, partnerom musia zákonite prísť aj novinky. Povedz nám niečo o shaperoch, kto sa bude tento rok starať o park?

Kajo: V parku už dlhšiu dobu kraľuje firma Slope shaper. A to je podľa mňa to najviac, kvôli nim to napreduje a naberá správny smer. Určite môžeme ďakovať hlavne im. Prvá hlava parku Matej Zemanovič (napísal som jeho prvého, pretože ak by nebol prvý tak by sa nasral ) a druhá hlava skorej ruka je Dávid Hovanec (fakt človek čo to robí srdcom a má zlaté ruky), títo dvaja sú jadro oni sú motor. A potom nasledujú roky skúsenosti a odriekania Kvetko Šlavka ( jeho predstavovať na čo ? on si už urobil meno a každý vie SHRED it ALL doslova), new blood Janko Antol (local z Jasnej  čo preskákal veľa parkov po svete a konečne sa tu zdrží a bude veľkým prínosom). Vedel by som o nich napísať aj román, ale dám to do jednej vety. Ak niekto miluje zimu a spravil by všetko preto aby bol v Jasnej park tak áno, sú to práve oni: Matej, Dávid, Kvetko a Janko. Chalani čo sa tento rok budú starať o park.

BLF: A čo prekážky, terénne práce, novinky v parku? Videli sme už nejaké nové veci, skús nám povedať viac.

Kajo: Jasné že poviem. Všetko to začalo terénnymi úpravami. Dve nové plarformi, určené prioritne na skoky. To je mega super vec, samé výhody. Skorej funkčný park – predpokladaný termín december 2015, to je šialené to tu ešte nebolo. A keď už boli tie platformy hotové Jasná pokračovala v rozdávaní darčekov. Po tom čo bola uzavretá zmluva s firmou DC Shoes chlapci dostali podporu strediska a mohli do parku doniesť novú hračku, barel. Takže to momentálne vyzerá tak, že spodná časť parku bude vynovená. Dva skoky, o veľkosti je skoro sa baviť. Na začiatku sezóny tam neurobíme 15 tku, ale počas sezóny prečo nie. Pod skokmi pribudne platforma tohto roku zo snehu, ale do budúcna zvažujeme terénne úpravy na viacerých miestach. Barel je dostatočne veľký, takže tam nás čaká platforma na ktorej sa budeme môcť vyblázniť na milión spôsobov. Park bude rozdelený na spodnú a vrchnú časť.  Vrchná časť v krátkosti – naučíš sa tam základy, dosiahneš progres, zabavíš sa.  Potom bude spodná časť – tá už bude určená aj na kontesty. Tam sa zabavia už troška viac skúsení jazdci.

BLF: S novým partnerom prichádza aj nová filozofia, čo urobíte pre to, aby ste aj tento rok boli najlepším snowparkom na Slovensku.

Kajo: Toto asi nie je otázka na ktorú by som mal odpovedať ja „nikdy som nechcel byť najlepší“. Neviem či by som chcel ja osobne docieliť najlepší park, alebo najobľúbenejší park. Ale ak budeme najobľúbenejší, tak budeme asi aj najlepší. Máme super našliapnuté tie platformy nám dovoľujú otvoriť sezónu skorej. Ak sa nám podarí otvoriť park počas decembra aj s barelom, tak to asi bude super. Ak mám hovoriť za Snow park Jasnú, tak spravíme všetko preto, aby v Jasnej bol park kde si každý nájde to svoje a vráti sa späť nie len kvôli skokom, alebo railom, ale vráti sa späť kvôli zážitku, kvôli atmosfére. Všetko je o komunite a my chceme tak ako Slope shaper tak aj DC Shoes a Jasná, aby park bol funny a aby sme sa tam všetci spolu zabávali.

BLF: Rovnováha medzi jibovými a snehovými prekážkami musí byť. Čo všetko môžeme v snowparku v plnej kráse vidieť? (vymenovať prekážky)

Kajo: Dosť často sa stretávam s touto otázkou a nemám ju vôbec rád. Vieme momentálne približne ako bude vyzerať spodná časť, vrchná sa len tak akoby črtá.  Boli sme si pozrieť prekážky a vybrali sme tie, čo pôjdu do parku. Môžem to skúsiť opísať, ale nikdy nie nič na sto percent.

Vrchná časť: bude rozdelená tak ako každý rok na dve liny. Výnimka bude to, že v pravo (smerom z hora)  pôjde fun zone – bedničky, na každej platforme skok, pyramída a klopenky s tunelom. Ľavá strana bude určená pre skúsenejšieho jazdca, kde budú osadené raily v rôznych kombináciách (delo, street, doble king a podobne ). To naj bude v spodnej časti s tou sa chcem pohrať najviac. Začne to street railom , nasledovať budú dva skoky (veľkosť bude sa meniť podľa sezóny od 8m  - 15 a viac kludne ), pod platformami skokov bude nasledovať multifunkčná platforma na ktorej bude kraľovať barel. Bude to osadené tak, že sa tam bude dať jazdiť na milión spôsobov. A potom no čo street doble king, alebo delo, alebo... Ja by som povedal tak: Najlepšie vidíš ten park keď nasneží vezmeš si shaperku a začneš tvarovať.  

BLF: Pozrime sa na technické zázemie parku. Čo zasnežovanie, vlastný ratrak, skútre, lopaty?

Kajo: Tak ako som písal, mal som otvorené ústa. Máme prisľúbené okamžité zasnežovanie. Hneď ako začnú zasnežovať Vrbickú (otupné zjazdovku), začnú fúkať aj na park. Vďaka platformám určite ušetríme a určite posunieme termín otvorenia. Park má priradený ratrak, nie je najnovší, nie je najmodernejší, ale je náš. Chlapci dokonca majú zo strediskom dohodu a zaškoľujú sa. Tento rok ak všetko pôjde tak ako má tak si už budú ratrak obsluhovať sami. Skúter nie je parkový ale keď bude treba hádam sa nejaký nájde. Lopaty? Myslíš shaperky ? No tie sú nejaké. Ale chalani zo Slope shaper to myslia vážne a každý rok do firmy kúpia niečo, čo im neskôr v parku pomôže. A už vieme, že si môžeme pýtať podporu od strediska a to nám pomôže.

BLF: Kvalitný snowpark určite bude hostiť kvalitné akcie. Plánujete niečo z vlastnej produkcie a viete o nejakých, čo sa u vás budú konať?

Kajo: Chceli by sme sa tohto roku troška viac zabávať. Budeme mať Slovenský pohar  freeskierov, možno boardistov. Plánujeme session spolu s DC a Oakley (na toto sa sústredíme verím, že dotiahneme aj mená európskeho snowboardingu). Určite dôjde Frontline/Regina a zopakujú si majstrovstvá juniorov. A to naj na koniec SHRED IT ALL, to bude ako vždy niečím nové a veľkolepé.

BLF: Kedy plánuje spustiť sezónu 15/16? Nejaký dátum?

Kajo: Dátum nie je pevne stanovený. Ale už som to viac krát spomenul, december vyzerá dosť reálne. Na poslednom stretnutí so strediskom sme sa zhodli, že spravíme všetko preto, aby bol park funkčný najneskôr 23. decembra. Všetko záleží od počasia, ale ja verím, že sa všetko podarí a už v decembri sa vidíme na Otupnom.

BLF: Komunikácia so strediskom je tiež veľmi dôležitá. Ako je stredisko Jasná – Nízke Tatry naklonené snowparku a aktivitám v ňom?

Kajo: Komunikácia je super, osobne mám pocit akoby sa diali zázraky.  Stredisko má záujem o park a je aj v jeho záujme, aby sa úroveň zvyšovala. Dokonca stredisko ráta s investíciami do parku. Čo viac povedať.

BLF: Ako to bude s obtiažnosťou prekážok? Plánujete prekážky pre úplných začiatočníkov, až po prekážky pre top riderov?

Kajo: Jasné, že v parku rátame s každým. Na svoje si tam príde začiatočník, ale bude tam mať priestor aj jazdec na vyššej úrovni. A čo sa týka top jazdcov , oni musia zajazdiť v každom parku. Ale nie :)  Spodná časť by sa mala približovať k top kvalite európskych parkov. Takže áno u nás by si mal zajazdiť jazdec na hocijakej úrovni.

BLF: Jibové prekážky nájdeme vo viacerých parkoch na Slovensku, no dobré kickre sú rarita. Aké veľké kickre sú v pláne?

Kajo: To máš pravdu pojibavať sa dá hocikde, ale so skokmi je to kadejako. Máme dve nové platformy,  takže skoky určite budú. Miesta je tam dosť, takže je priestor aj na väčšie skoky. Sezónu začneme nie hneď super veľkými skokmi, ale časom bude obtiažnosť stupňovať. Nakoľko tam chceme mať eventy na vyššej úrovni, tak je jasné, že tie skoky budú na tieto akcie upravované dostatočne vopred a budú ponechané aj nejaký čas po. Platformy nám umožňujú urobiť skoky od 8 m kludne do 15 m. Chceme sa sústrediť na skoky.

Ďakujeme za rozhovor Kajo a vidíme sa v Jasnej!

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: snowpark jasna chopok dc shoes kajo kvetko mato janko david ratrak

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!