Piatok 23. Decembra 2011
Autor: Michal Maco

1 komentár

Deň s Peťom Mercellom

Peťo je známa a navyše zaujímavá postava našej scény už nejaký ten rok. Nielen však pre svoje skejtové umenie, ale aj pre ďalšie aktivity okolo skateboardingu, či už je to fotka, alebo vlastný projekt Chavala. Práve preto sme sa rozhodli ho pred Vianocami trochu vyspovedať, pri príležitosti čoho vzniklo aj krátke video z jedného dňa s Peťom v Trenčianskych Tepliciach.

BLF: Čau Peťo, Vianoce sú predo dverami. Tešíš sa či ani nie?
Peťo: Cawko, tak teším sa veľmi, lebo si aspoň konečne trosku oddýchnem a strávim nejaký ten čas s celou rodinou a potom príde Silvester, ktorý dúfam strávim s mojou partou a spravíme dáku dobru party, hehe.

BLF: Hehe, ako ťa poznám ty party veľmi ľúbiš však? Vytiahni nejaké tvoje obľúbené alkoholické zážitky z tohto roka..
Peťo: Ojoj, hmm tak tých je veľmi veľa za tento rok, ani neviem kde mám začať...No tento rok asi úplne najradšej spomínam na Artfilm, lebo bola strašná sranda s vami skate kamošmi, Babka s Dedkom boli tiež super a pár dni som strávil aj so segrou, takže bola fasa, hehe. A vlastne na Artfilme sa natáčal aj môj deň a najviac sa mi páčilo, že sme vždy skončili na dákej VIP party v hoteli, kde sme s umelcami užívali život na streche, prosto bola to veľká pecka. O rok vás čakám znova Ty, Janko, Jurko určite vás čakám! Ale okrem Artfilmu spomínam aj menej rád na tohtoročnú Pohodu, kde sa mi stala hrozná kuriozita, zjedol som Mobymu šalát a potom ma vyhostili z Pohody, čo sa im ani nečudujem, a týmto by som sa chcel aj veľmi poďakovať Got Blue Balls zato, že som tento zážitok mohol zažiť, a keď som bol na Pohoda After Party, tak som sa ospravedlnil celej Pohoda agentúre a potom keď už bola pokročilá hodina, zasa som začal vyvádzať ale povedal by som to tak, že ulica a aj skejťák sa nezaprie...no nie všetci skejťáci sú idioti a to je základ a týmto by som to aj uzavrel.

BLF: Áno, historka s Mobym sa už hrubými písmenami zapísala do dejín. Nechceš nám všetkým ešte trocha ozrejmiť, čo sa vlastne v ten večer stalo? Predsalen, kolovalo o tom všeličo..
Peťo: Musím začať citoslovcom hehe, najviac pecka sa mi stala, keď som išiel na Extereme day do Bratislavy vlakom a dievčatá sa v kupé rozprávali o Pohode a mne to nedalo a spýtal som sa ich, počuli ste o tom, že niekto na Pohode zjedol Mobymu šalát? A oni: „Jasné to koluje celým Slovenskom“. Tak potom sme sa všetci vo vlaku ujebávali na fiktívnej osobe, no najhoršie je, že tá osoba som bol ja, no celú túto príhodu by som radšej nehal pod rúškom tajomstva, nie všetci musia vedieť čo sa stalo, ale isté je, že Moby je týpek ja hovado a to je základ!

BLF: Vráťme sa však ku skateboardingu. Skús nám zhrnúť svoj rok aj po tejto stránke. Podarili sa ti nejaké úspechy, prípadne ťa niečo nebodaj sklamalo na tvojom či ostatných skateboradingu..
Peťo: Tak začal by som, že skateboarding je nádherná vec a je to každého osobná vec, preto nikoho okrem mňa nemôžem hodnotiť, jediné čo môžem je skonštatovať, že za rok 2011 na Slovensku vznikla, alebo inak povedané do popredia sa dostáva úplne nová generácia mladých skejťákov, čo ma hrozne teší, o čom svedčí aj projekt Martina Repku - Sunshine skateboarding video, čo sa mi osobne dosť páčilo aj keď tam neuvidíme skateboarding ako z Ameriky, no predsa len je to naša scéna, ktorú treba podporiť. Čo sa týka sklamania, tak to bol trošku Slovenský pohár, ktorý je stále viac punkový, čo neprospieva nikomu, ale to je zasa iná debata, no čo sa týka mňa, tak sa snažím skejtovať a fotiť čo najviac ako to ide a posúvať sa v obidvoch veciach dopredu. Môj rok vyzeral asi tak, že som dorobil skúšky na škole, absolvoval som zopár závodov, zúčastnil som sa Sur campov v Česku aj na Slovensku, pomohol Chavala cupu k realizácií a potom som asi len točil a fotil, buď mňa alebo iných, hehe, keďže som v podstate fotograf aj kameraman, tak to čudne vyznie...no proste neostal som nečinný.

BLF: Ako je na tom vlastne park u vás vo Zvolene? Voľakedy bol vnímaný ako jedno zo špičkových miest Slovenska na pojazdenie, teraz však už o ňom toľko nepočuť..
Peťo: Myslím si že, náš park, je stále v dobrej kondícií nato v akej situácií sa nachádzame na Slovensku, no máš v podstate pravdu naše zlaté časy sú asi preč, no povedal by som to aj tak, že nechajte sa prekvapiť, čo vymyslíme, možno motyka vystrelí a Zvolen zasa bude niekde inde, no hlavné je sa zamyslieť, že nič nerobíme pre seba ale pre skateboarding a potom to ide všetko lahšie. Keď bude super park v Bratislave, tak sa s toho budem rovnako tešiť ako keď budem mať super park doma, Slovensko je malé a som hrozne rád, že vo Zvolene máme teraz halu, ktorú vyriešil hlavne Michal Kuvik a.k.a. Quixo, a keď si to tak vezmeme komplexne, tak s Novým Mestom nad Váhom je to jediná hala, čo je dosť dobré.

BLF: Ovplyvňuje park a spoty vo Zvolene nejakým spôsobom aj miestnú scénu? Ako by si zhodnotil súčasný zvolenský skateboarding?
Peťo: Jasné, že ovplyvňuje. Zvolenský skateboarding, by som zhodnotil veľmi pozitívne, lebo máme stále dobrý skatepark, halu a Petra Moleca, ktorý s Picnic Skateshopom udržuje komunitu stále pokope, musím povedať, že to u nás asi nikdy nežilo viac skateboardingom, mladá krv Hofi a.k.a. Tomáš Hofbauer stále vymýšľa nové skate projekty, čo je len a len dobré, pretože bez nich by to tu asi tak nežije, čiže ďakujem Hofi, zato že si, hehe.

BLF: Je mi jasné, že okrem skateboardingu máš ešte jednu veľkú srdcovku, fotenie. Ako si sa vlastne k tejto činnosti dostal?
Peťo: Tak povedal by som to tak, že som sa k nej dostal prirodzeným vývinom. No máš pravdu je to moja veľká srdcovka a priam by som povedal, že väčšia ako skateboarding, aj keď nad tým teraz, rozmýšľam tak ani nie, lebo v obidvoch veciach sa snažím stále zlepšovať a dúfam, že sa mi to darí, no to musí povedať len publikum, čiže ľudia. No keby nebolo skateboardingu nebolo by ani fotografickej vášne, no teraz poďme k začiatku, začal som fotiť asi keď som mal 10rokov a potom som prestal, lebo to bolo finančne náročné, vety ešte neexistovala doba, že každý mal digital ako teraz. Po prvom fotení do Boardlifu s Matúšom Rendekom, keď som videl všetky tie veci foťáky, blesky, objektívy, keď ma fotil, tak vtedy som si povedal, že musím vytiahnuť starý foťák a znova začať fotiť, lebo je to krásne a je jedno koľko to stojí peňazí a tejto filozofie sa držím doteraz. Na začiatku som sa skladal na filmy s kamošom na polovicu, to boli časy, teraz som na všetko sám, ale o to viac si to vážim!

BLF: Nedávno som si čítal tvoj rozhovor na Lomography stránke. Mňa osobne lomo fotenie celkom baví, takisto viem že aj teba. Čo si myslíš o tomto fenoméne a jeho momentálnej popularite u nás? Má šancu prežiť aj po boome?
Peťo: Myslím si, že má šancu prežiť na 100% lebo lomographia nie je len o fotkách, ale o slobode, je jedno čo fotíš ako to fotíš, hlavne je, že to fotíš so srdcom a na analog, hehe. Čo je vlastne celé posolstvo lomographie...Analog is Future. Povedzme si na rovinu nenatáčal by si radšej na 8mm alebo 16mm kameru, kebyže máš tu možnosť, myslím si, že určite áno, lenže digitalizácia takých vecí je teraz hrozne náročná a pre normálneho smrteľníka priam nemysliteľná. Som hrozne rád, že som sa naučil všetky procesy vyvolávať vlastnoručne a keďže mám doma scaner na filmy, tak môžem hatovať fotolaby, ktoré u nás stoja aj tak za 50 slovenských halierov, Boh daj šesť tým peniazom. 

BLF: Popri skejtovaniu a foteniu sa venuješ ešte manažovaniu Eina teamu či redaktorovaniu v českom Boarde. Vnímaš sa vôbec ešte stále ako voľnočasový skejťák alebo už skorej ako človek, ktorý chce pri tomto športe ostať aj v priebehu života?
Peťo: Áno máš pravdu snažím sa starať o Eina team a aj pracujem v Boarde, obidve práce ma bavia. No na otázku, či sa vnímam ako voľnočasový skejťák musím odpovedať jednoznačne, že nie, ani nie kvôli týmto prácam, ale kvôli škole a kvôli X ďalším povinnostiam, ktoré mám, čím je človek starší má viacej povinností a jediné čo mu ostáva sa naučiť s nimi žiť. Ale zasa na druhej strane mi to dáva ešte krajší pocit zo skateboardingu, pretože, keď skateboardujem tak, si to neuveriteľne vážim a skateboarding teraz beriem úplne inak. Ale moja vysnívaná práca je starať sa o dáky profi team na plný úväzok, ktorý by som mal na starosti a riešil by som veci s médiami, fotenia a ďalších X vecí, to by sa mi hrozne páčilo, no uvedomujem si, že hlavne tu na Slovensku to nie je možné, možno trošku v Česku, no je to ťažké dosiahnuť, no ako sa vraví motyka možno raz vystreli a sen sa stane skutočnosťou, hehe.

BLF: Viem o tvojom zaujímavom projekte Chavala. Uveď nám ho prosím ťa trochu bližšie, najmä to prečo vznikol a čo vlastne slovo Chavala predstavuje?
Peťo: Tak na túto otázku by som rád tentoraz odpovedal, veľmo záludne. Na túto otázku som už na Boardlife.sk raz odpovedal, v mojom portfóliu a nechce sa mi už takto ku koncu veľmi rozpisovať, no verím, že každý správni čitateľ BL si to nájde. No ak mám predstaviť Chavalu ako takú, tak je to všetko čo mám rád, či už to mám alebo nemám, je to záludná odpoveď, no v záhadnosti je krása.

BLF: Ok, posledná otázka: ako ty a škola? Viem si určite predstaviť že popri toľkých činnostiach na ňu moc času neostáva. Vidíš sa v budúcnosti pri svojom odbore, ktorý študuješ? Neláka ťa prípadne vypadnúť za školou niekam do zahraničia?
Peťo. Tak to si vystihol, na školu moc času nemám, no myslím si, že aj tak som tam plnohodnotný člen. Teraz v tejto dobe ma baví písanie bakalárskej práce, ktorá ma aj dosť vyčerpáva, no nie je to obyčajná vec, tak sa nechám prekvapiť ako to vystrelí, ide tu o vyžarovanie absolútne čierneho telesa a meranie radiácie, čomu chápe asi dosť málo ľudí, no mňa to dosť baví a pod vedením môjho garanta doc. RNDr. Vladimíra Bahýla, CSc. je to naozaj veľké bádanie, ktoré mi veľmi pomáha aj do života, a týmto by som sa mu aj chcel verejne ospravedlniť, že som mu pokazil jeden fakt dosť drahý prístroj pri jednom meraní, no ako sa vraví, kto nič nerobí, ten nič nepokazí. Ale ak mám odpovedať na otázku, či ma neláka zahraničie, tak musím povedať, že nie Slovensko je super, keď, tak ma láka zahraničie z pohľadu práce, no to je iná otázka.

BLF: Ďakujem ti za tvoj drahocenný čas Peter. Na záver nám prosím ťa ešte priblíž krátke video, ktoré sme natočili a zostrihali pri príležitosti tohto rozhovoru. Kde sa natáčalo, v akých podmienkach a čo v ňom zhliadneme?
Peťo: Hehe, tak aj ja ďakujem za tvoj čas a hlavne, že si zostrihal toto video, ktoré sa mi fakt neuveriteľne páči, je to real street a real punk, nemám k tomu viac čo dodať, len Trenčianske Teplice a Artfilm, kto nezažil tak nevie!!! Stretneš veľa kamošov, pozeráš super filmy a skejtuješ na super spotoch, potom kalba a večer po nej, keď odchádzate z VIP party, natočíš sérku, pred ktorou si ukradol teplé pečivo z hotelu, v ktorom vlastne ani nebývaš, prosto pravý skateboarding aký bol a aký aj bude, nemáme sa načo hrať, skateboarding je o cítení, nie o pretvárke! Asi tak dáko by som charakterizoval moje video a ten jeden deň.

BLF: Máš záverečné slovo.
Peťo: Na záver by som chcel len poďakovať tebe, za všetko a dúfam, že sa vidíme na Artfilme 2012. Potom chcem poďakovať rodine, kamošom, Got Blue Balls a mojim sponzorom zato, že ma sponzorujú, konkrétne je to Chavala, Horsefeathers, Lakai, Electric, Picnic skateshop a ešte chalanom s Dakinu a Lomographie zato, že mi pomáhajú v mojej vášni. To je asi všetko a všetkým prajem nech si užijú super video.

Za BLF sa zhováral a natáčal Michal "Greg" Maco. 

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

shulec
shulec mercell je dobry chalan, ma to v hlave zrovnanne, viac takychto typosov
Pridané: 15:10 23.12.2011