Streda 14. Marca 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Photopablito
0 komentárov

Finále Monster Snowboard Tour 2012 - Donovaly

Finále odjazdené. Jazdci obodovaní. V sobotu 10. marca 2012 sa konalo finále Monster Snowboard Tour 2012. Miestom konania bolo stredisko Park Snow Donovaly a ich Riders Park. Na Donovaloch sa celé séria slovenského pohára začínala a aj končila. Aké to bolo sa dozviete v reporte.

Finálového jazdenia sa zúčastnila slovenská špička v mužskej kategórii, no bohužiaľ ženská sa kvôli nízkemu počtu rideriek neotvárala. Škoda. V sobotu prialo počasie. Slnko a slabý vietor boli oveľa prijateľnejšími ako sneženie a silný fučák z prvej zastávky. Do mužského preteku sa registrovalo okolo 20 jazdcov, čo je dosť málo. Posledné týždne sú poznačené nižšou účasťou, ako by si každý prial. Netýka sa to len pohára, ale aj ďalších a oveľa väčších akcií. Vysvetliť si to však 100% nevieme.

Nie len počas soboty boli pre jazdcov a Klaudiu pripravené štyri platformy. Jedna jibová s bedňou a kink bedňou a tri skokové. Veľké pozitívum toľko skokov v rade. Poklonu shaperom a stredisku vyjadril aj jeden z top CZ riderov Peter Horák, ktorý jazdil FIS EC v stredisku. Mať kvalitný snowpark nie len na preteky, je veľmi dôležité. Janko je riadne vyjazdený na domácom piesočku a dokazoval to jazdami s Cab 270 do street bedne, SwBs 540 , Bs 720 tail grab a Fs 720 z prednej hrany. Počas jazdenia hral Dj Ejvn, slnko pieklo ako nikdy. Yah!

Kompletné výsledky ste si mohli pozrieť v správe, čoskoro prinesieme info ako dopadol celý slovenský pohár. Jazdenie v sobotu bolo príjemným ukončením súťažnej pohárovej sezóny 2011/2012. Prvé preteky sa odjazdili na Donovaloch, kde dominoval Maťo Matys. Druhé preteky sa presunuli do Valčianskej doliny, kde dominoval, kto asi? Do tretice Maťo dominoval na pretekoch na Štrbskom Plese. Vyvrcholenie prišlo na záver na Donovaloch, kde si prvenstvo vyjazdil Janko Tatarka – gratulujeme. Tic tac zjedený, Monster vypitý prachy od Nokie rozdané. Koniec sa blíži.

Majstrom Slovenska vo freestyle snowboardingu sa stal Matej Matys. Gratulujeme. Teraz si môžete prečítať interview s TOP troma jazdcami a to Maťom Matysom, Kubom Brziakom a Maťom Dolníkom + víťazom finálového preteku Jankom Tatarkom. Majsterkou Slovenska vo freestyle snowboardingu sa stala Zuzka Medlová. Rozhovor s ňou a Maťom prinesieme v samostatnom interview.

BLF: Chalani, ste spokojní so svojím jazdením počas finálového preteku na Donovaloch?
Kubo:
"S jazdením počas preteku spokojný moc nie som čo sa tyká odídených jázd, ale keď si spomeniem na celý deň, tak to bol jeden z najlepších dní sezóny na svahu, pretože bolo celý deň krásne počasie a park som jazdil jazdu za jazdou od  tréningu ráno až po finále a naučil som sa aj nejaké nové triky. Takže z celkového hľadiska spokojný som."

Maťo D.: "Počas finále nám vyšlo super počasie. Slnko dávalo veľkú energiu a tak sa aj dobre jazdilo. Po FISových pretekoch (štvrtok, piatok) som bol vyjazdený do krásy a tak nebol problém odchádzať triky. Fs 900 bola žiaľ pretočená 720, no som rád, že som to odišiel."

Maťo M.: "Z mojej strany to bola jazda na istotu, keďže to bol tretí pretek za posledné tri dni, tak som bol unavený, vedel som, že mi stačí byť na bedni a budem opäť Majstrom Slovenska."

BLF: Ako sa vám páčila celá tour ako celok? Čo bolo pozitívom a čo negatívom oproti minulému ročníku?
Kubo:
„Tour sa mi páčila. Veľa ľudí určite pičuje. To tu bude vždy, mne osobne nič neprekážalo až na tie dlhé pauzičky medzi kvalifikáciou a finále, kedy jazdci celkom dobre vytuhli a napríklad na Štrbskom zašlo slnko a park sa ponoril do tmy, čo bolo trošku aj nebezpečné. Celú tour hodnotím pozitívne a neudialo sa nič vážne, čo by som hodnotil negatívne. A len jedna vec mi napadla, myslím že celkom dôležitá. Nikde sa nedalo trénovať už v piatok. Keďže tam má byť v sobotu pretek na úrovni slovenského pohára, aspoň skok by mohol byť postavený už deň pred pretekom, aby sa na ňom dalo pojazdiť a v prípade toho, že by bol zle postavený mohol by sa ešte prerobiť.“

Maťo D.: "Jediné negatívum čo by som tour vytkol je neúčasť jazdcov a tým aj malá konkurencia. Nechodili ani chalani z Čiech a tak sa vždy pohár točil okolo Matysa a Ja, Dudo a Kubo sme sa bili o 2., 3. a 4. miesto."

Maťo M.: "Pre mňa bolo plus, že sa jazdilo v lepších parkoch ako minulú sezónu a zároveň dve kolá boli v tom najlepšom parku u nás v Riders parku."

BLF: Maťo Matys, tuším ômy titul, ktorý bol asi najjednoznačnejší z posledných troch ročníkov. Kde vidíš svoj progres a náskok pred ďalšími jazdcami?
Maťo M.:
"Ôsmy vo freestyle a ešte jeden ako junior v snowboardcrosse . Náskok je určite v tom, že mam triky najazdené na istotu a viem ich v slopestyle aj použiť v jednej jazde, plus rozmanitosť trikov."

BLF: Kubo Brziak, druhé miesto. Si spokojný? Kde vidíš ešte nejaké nedostatky v jazdení?
Kubo:
 „4. Spokojný samozrejme som. Nakoniec to dopadlo celkom dobre (-: . To na čom mi treba popracovať sú väčšie rotácie a tak isto aj rotácie na switch.“

BLF: Maťo Dolník, tretie miesto, spokojný s  jazdením na celej tour?
Maťo D.: "Absolútne. Môj tohtoročný progres je a mňa úplne teší. Konečne som začal rotovať. Na budúci rok to však bude dúfam ešte lepšie. Tretie miesto som obhájil, no vážim si ho viac ako minulý rok."

BLF: Kde si myslíte, že by mali organizátori zabrať na celej tour. Predsalen, boli ste na viacerých FIS pretekoch.
Kubo:
„Čo sa tyká organizácie nemám skoro žiadne skúsenosti, takže tu do toho moc rozprávať nechcem a ani v podstate neviem čo by som im odporučil. Okrem nejakých zbytočných naťahovačiek bolo všetko vporiadku. Teda podľa mňa.“

Maťo D.: "FIS. FIS. FIS. Škoda rečí. Nech to len chalani robia tak ako to je. Možno by som len vytkol časové sklzy. Kvôli ním sme aj napr. na Štrbskom museli jazdiť sa absolútneho tieňa."

Maťo M.: "Tento rok som bol spokojnejší ako minulý, nemám k tour väčšie výhrady, dokonca som sa snowboardingou na pretekoch celkom zabával."

BLF: Kubo Brziak, ty si sa zúčastnil aj Českej 4x4, čo je obdoba nášho pohára. O kvalite top  jazdcov písať netreba, tá je už neporovnateľná. Čo však ďalší jazdci v Čechách, organizácia a celkovo, aký si mal z toho pocit?
Kubo:
„No bol som bol. Je to tam super. Jazdenie asi nemusím opisovať a čo sa tykalo organizácie tak to tam šlo ako hodinky od začiatku až do konca. Bolo to tam super, príjemná atmosféra a priateľskí ľudia. Paráda.“

BLF: Kto vás najviac prekvapil na pohárových pretekoch z mladých jazdcov? Všímali ste si vlastne svojich spolujazdcov? :)
Kubo:
„Mňa najviac prekvapil Zolo Strcuľa. Jeho jazdenie šlo za dva roky veľmi rýchlo hore z nuly až potiaľ, kde je teraz a to mohol vidieť každý. Na súťažiach mal väčšinou ale smolu. Je to veľmi nádejný jazdec. Jasné že som sledoval ostatných. Rád si pozriem čo sa jazdí aj inde ako u nás. Veď iný kraj, iný mrav."

Maťo D.: "Nebolo si koho všímať. Jedine Bizeja a Kuba. Mladí chalani ma, až na svetlé výnimky (Zolo, Dropa, Ponechal, Mitro) úplne sklamali. Dúfam, že na budúci rok bude min 40 jazdcov na každom preteku."

Maťo M.: "Pravdepodobne Zolo, jazdí krátko a celkom mu to ide. Myslím, ale že nám chýbajú naozaj mladí jazdci ktorí majú okolo 15 rokov a už by točili aspoň 540-ky."

BLF: Uvítali by ste viac zastávok na tour za predpokladu, že budú kvalitné parky, alebo stačia štyri a nech je aj čas na menšie akcie, resp. väčšie a zahraničné?
Kubo: „Ja by som kludne uvítal zastávok viac. Myslím, že ak by to bolo finančne možné, tak tých zastávok by aj viac bolo. Mne osobne by sa páčilo, keby boli zaradené do seriálu slovenského pohára aj také preteky ako jibing Premiere akcia v LM, alebo vo Zvolene tento rok. Hodnotiť by sa to mohlo menším počtom bodov ako plnohodnotné kolo niekde na Donovaloch, ale jazdci ktorí chcú bodíky by museli ukázať že vedia naozaj všetko.“

Maťo D.:"Nech odpoviem čo odpoviem, nič tým neovplyvním. Myslím ale, že 4. zastávky sú akurát. Dá sa pekne ukázať poradie kvality jazdcov." "Chcem ešte obligátne pogratulovať Maťovi za majstrovský titul. Viac by som však vydvihol Kuba Brziaka, ktorému v posledných rokoch ostával čierny Peter. Kubo je TOP Slovenska a zaslúži si byt prvom v TOP 3."

Maťo M.: "Štyri úplne stačia, skôr sa treba zamerať na kvalitu parku v ktorom sa jazdia, keď máš postavený slopestyle tak jazdiť slopestyle a nei vynechať jeden skok pretože by ho polovica jazdcov neskákala, treba posúvať snb dopredu a nie ísť dozadu. Teda skôr zlepšovať parky a obtiažnosť prekážok na pretekoch."

Otázky sme položili aj víťazovi finálového preteku Jankovi Tatarkovi. Janko ako jediný bol schopný prerušiť tri víťazstvá Maťa Matysa. Ako to celé vidí shaper z Riders Parku a víťaz zo soboty?

BLF: Ako sa ti jazdí vo“ vlastnom“ snowparku?
Janko: „nie je môj, ja len na ňom pracujem...je pre všetkých a keď v ňom jazdí veľa ľudí, tak som spoko a dobre sa jazdí aj mne.“

BLF: 1x na pohárových pretekoch, a hneď prvý. Ako to robíš?
Janko: „To je šťastie a možno vyjazdenosť. Vsaď načo chceš.“

BLF: Nemrzí ťa, že si sa zúčastnil len jedného preteku? Prečo vlastne nejazdíš preteky, vieme, že to nie je to pravé, ale je to súčasťou snowboardingu aj na Slovensku.
Janko: „.Nie, moc ma to nemrzí. Môj sponzor to odo mňa nežiada a ani mne to neprospieva.. veď si predstav pekný deň, víkend a ty si nastúpený v drese na nejakom štarte, kde čakáš na svoju jazdu a potom ešte tak dve a máš po dni.. Potom party a máš po ďalšom dni, hehe to nie je pre mňa, radšej idem my way.“

BLF: Tri skoky v rade, to je celkom slušný slopestyle na Slovensku. Čo by si pridal do slopestylu ty, keby si mohol, nejakú zaujímavú prekážku?
Janko: „No ja som viac zato aby rástli tie skoky, prekážky ma moc netrápia, to čo máš osadíš, a kto vie ošredí v jazde...vieš je to iba železo poprípade plast a to proti vzduchu, pche, nie je nič, ale keď už tak speed rail, alebo niečo na transfers, nech nestrácaš rýchlosť.“

BLF: Riderspark je už niekoľko rokov najlepším slovenským snowparkom. Čo ti ešte v praku chýba, čo by si chcel do budúcnosti dobudovať, resp. zlepšiť?
Janko: „5.každý rok sa všetko stavia od znova a teda vždy je dôležité najprv dosiahnuť požadovaný stav, teda horný park čo najskôr, potom dokončiť skoky a popri nich street combo staircase no a potom môžeme rozmýšľať nad niečím novým. Snažíme sa to hlavne robiť čo najúspornejšie, teda aby si niečo nezačal robiť so super nadšením a keď zistíš, že ciel bol nereálny, nesmútil potom. Každopádne máme v pláne obmieňať railový arzenál. Jah all mighty...“

BLF: Dik čuz. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!