Štvrtok 14. Októbra 2010
Autor: Kristián

0 komentárov

Lignje na žaru z Poreč Openu

Do popredia sa pri úspechoch našich snowboardistov a skateboardistov derú aj úspechy menej sledovaného board športu, wakeboardingu a wakeskateingu. Pred nedávnom sa konali majstrovstvá sveta v týchto dvoch športoch, odkiaľ si naši jazdci a jazdkyne doniesli kovovú nádielku. 2x majster sveta, 2x 4. miesto sú veľmi pekné úspechy. O Turecku a úspechoch však nabudúce. Teraz sa pozrieme na výlet do Chorvátska.

Keďže na Slovensku už zavreli 2 z 3 wake vlekov, tak sme sa museli pozrieť za nejakou akciou mimo nášho územia. Výber padol na Poreč Open v Poreči (Chorvátsko). Išlo o záverečný pretek chorvátskeho wake pohára. Štartovali sme v zložení Milan „Dróty“ Purdeš ako wakeboardista a Maťo Ščambora ako wakeskater. O tom, že majú chalani z KE pohodový život a nikam sa neponáhľajú, svedčí 10 hodinové meškanie na ceste z KE do BA.

No a čo, chill, 23:30 vyrážame smer Rakúsko-Slovinsko-Chorvátsko. Nespím, sledujem vodiča či nespí. Vodič nespí, Maťo spí. Prichádzame na miesto a po krátkom hľadaní vleku v Poreči, ktorý je utajeným a v celom meste sme nenašli jedinú tabuľu odkazujúcu na neho, dávame spánok. Vlek leží v zátoke medzi prístavom a ďalšou zátokou. Okamžite nám udrela do očí čistá priezračná voda. Veľký rozdiel medzi zeleninou v tvare vody v Košiciach. Vlek je 670m dlhý, a sú na ňom dva väčšie kickre a jeden malý. Výška vleku je premenlivá, podľa odlivu a prílivu. Celý areál Skliftu Poreč leží v Zelenej Lagúne, čo je rekreačná oblasť plná hotelov, rôznych atrakcií, reštaurácií, diskoték a množstvo iného. Ale len počas sezóny. Začiatkom októbra bola celá oblasť vymretá. Prechádzka po prístave, exkluzívne raňajky a zase vlek.

Piatok je v znamení opaľovania sa na móle a sledovanie ostatných jazdcov. Dróty je zase negativista a vyhovára sa na bolesti v ramene, nejazdí. Maťo jazdí, asi 5 kolečiek a dosť. Všetci sa opaľujeme, vzduch je príjemný, slnko pečie. K tomu dobré slovenské vínko a všetko je hneď ešte krajšie. Podvečer ešte hľadáme ubytovanie. Večer lignje na žaru, teplá pizza a nejaké kotletky. Medzinárodná kuchyňa.

Sobota ráno. Chystám sa do potravín, lenže keďže sezóna skončila, tak sa lenivcom nechce a asi neoplatí robiť. Všetko zatvorené do mája 2011. Raňajky si dávame klasicky v reštike pri vleku. 3x čaj, 3x vajcia so šunkou. Chalani sa idú registrovať na preteky. Je 5 kategórií. Muži, ženy, juniori a deti wakeboard a open wakeskate. Štart bol naplánovaný na 14 hodinu, takže pohoda. Dávame ešte mólo, slnko, pohodu.

Prvý z našich začína Milanko, v kvalifikácii dáva triky na istotu hoochie glide, sw S-bend, sw hinterberger backroll to blind a tantrum. Po kvalifikačke je druhý. O chvíľu na to štartuje aj Maťo. Triky na istotu, shoveit, 360 shoveit, nejaké tie combá. Ako hovorí, je dosť veľký rozdiel pri jazdení medzi slanou a sladkou vodou. Slaná je tvrdšia, hustejšia a dopady sú tvrdšie. Obaja sa bez problémov dostávajú do finále. Ja sa tvárim že fotím, občas pivko. Organizátori však chľascú vo veľkom. Miestny hit Slivowhisky (50% miestnej domácej slivovice a 50% whisky) tečie prúdom.

Vo finále majú jazdci dve jazdy. Dróty v prvej jazdí čisto, až na kicker z ktorého padá. Maťo všetky triky na istotu a bez pádu. Druhú jazdu Dróty vylepšuje o ustáty skok z kickra. Maťo pridáva v druhej jazde flip, diváci burácajú. Flip však bol neustáty, takže oooooooooooooo. Vo wakeboard kategórii našiel Milan „Dróty“ Purdeš premožiteľa v podobe chorvátskeho jazdca Roberta Pokovca. Robert fakt jazdí pekne, takže prvenstvo zaslúžené, aj keď možná nie takým veľkým bodovým odskokom od Drótyho. Maťo Ščambora to vo wakeskate kategórii nemá až tak ťažké. Jazdcom robí problém ustáť zložitejšie combá a triky. Maťovi nie, vyhráva bezkonkurenčne.

Dofotené, dojazdené, rozpité. Vyhlasovanie výsledkov prebehne tip top, Maťo prvý, Dróty druhý. Preteky mali celkom slušné prize money 2.200 € a vecné ceny. Večer dávame rundu slivowhisky. Odložiť ceny, prezliecť sa a vyrážame na afterku. Samozrejme ešte jedny lignje na žaru v meste Poreč. Cestou degustujeme vínka. Zhruba o desiatej kotvíme na afterke. Sme tam my, dve zlatokopky, nemecká rodinka. Nemajú kapitána, vodku, volím malibu a odchádzame domov. Cestou sa ešte chalani stihnú staviť že Maťo nerozbehne auto do kopca na dvojke. Nízkootáčkový diesel smrdí, hučí, ale rozbehne sa. Dróty prehráva stávku. Mal by vypiť liter vína na ex.

Nedeľa začína klasicky 3x vajcia, čaj. Odchod domov. Cestou Dróty prehráva ďalšie stávky o exovanie vína. Už ich má 3. Pekný koniec výletu. Chalani si zajazdili, ja som sa vydovolenkoval, v príjemnom prostredí za posledných lúčov slnka a hlavne pri mori. Skvelý výlet, obohatený prvým a druhým miestom. Aj nabudúce.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!