Prvé kolo Slovenského Skate Pohára 2016 – Tlakers Sk8 Cup
Utorok 26. Júla 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Prvé kolo Slovenského Skate Pohára 2016 – Tlakers Sk8 Cup

Myšlienka na obnovenie slovenského skateboardového pohára tu bola dlhšie... od roku 2012 sa však nikto nemal k veci a tak pohár spal. Chalanom z Lowcostu to však nedalo a rozhodli sa stav zmeniť. Sadli si, dohodli sa a išli zháňať sponzorov, partnerov a vymýšľať ako to celé bude vyzerať. O prípravách a celej myšlienke SSP 2016 sme písali v samostatnom článku, teraz sa budeme venovať prvej zastávke.

Kde začať, alebo končiť? No v Košiciach! Práve v sobotu 23. júla 2016 sa odjazdila prvá zastávka Slovenského Skateboardového Pohára 2016, pod názvom Tlakers Skate Cup. Prečo práve Tlakers, vysvetľovať nemusíme. Nádherný slnečný deň na východe Slovenska. Doobedný tréning, registračka do 12 hod a následne kvalifikácia od 13 hod. čuduj sa svete, do preteku sa prihlásilo vyše 50 riderov zo všetkých kútov Slovenska a aj jeden hosť z Čiech. Vek prihlásených bol taktiež rozmanitý. Vidieť bolo mená stálic slovenskej scény, ale aj nové, ktoré sme tak dobre nepoznali. Košice majú veľký potenciál a sme radi, že sa toľko ľudí zúčastnilo.

Organizátorom SSP pomáhali miestni organizátori na čele s Ďurim Turym, ktorý má bohaté skúsenosti a tak chalanom veľmi pomohol. Aspoň trocha tieňu zabezpečoval okrem centrálneho stromu v skateparku aj DC Shoes dvojstánok, kde ste mohli príjemne vychilovať buď na zemi, alebo stoličkách. Počas dňa hral Dj Frenky a Dj Youtube známe pecky všetkých žánrov.

Poďme na jazdenie. To uvidíte vo vidu, takže opisovať každého ridera by trvalo milióny rokov, takže len v skratke. Z kvalifikácie, kde mal každý jazdec po dve minútové jazdy, postupovalo 19 riderov do semifinále a jeden priamo do finále. Bol to Rišo „Jiggy“ Daboczi. Medzi semifinalistami nechýbali Moravčík, Houka (CZ), Tran, Mozola, Hreus, Horečný, Mihala, Hanečák, Leskoviansky, Liba, Nguyen, Madár, Mrváň, Kupec, Kočo, Ondrejka, Angyal a Špuna. Mňa osobne príjemne prekvapil jazdením a štýlom Dominik Hreus, ale každý z jazdcov ukázal niečo, pre čo sa dostal do semi. Jazdil sa celý park, niekto ukázal rialové triky, iný flipové a rádiusové. Bolo zopár bazénových oldschoolerov, ktorí riadne vyzabávali nie len seba, ale aj divákov.

Do finále postupovalo 8 jazdcov + už spomenutý Jiggy. Ak ste sa chceli prebojovať sa do finále, museli ste jazdiť rôzne prekážky, ustávať triky a ukázať, že viete jazdiť. Bolo len málo úplne čistých jázd. Do finále sa dostali Jiggy, B. Moravčík, K. Nguyen, J. Hiuka, M. Horečný, O. Leskoviansky, A. Tran, B. Mráň a M. Mozola. Jazdilo sa na tri heaty po troch minútach. Tempo bolo šialené, z jazdcov tieklo, slnko pieklo a jazdilo sa na hranici možností. Superfinále čakalo na troch najlepších. Nakoniec sa však odjazdilo vo štvorici. Postupujúci Lesko svoje miesto prenechal a tak superfinále vyzeralo takto: Jiggy, Nguyen, Moravčík a Houka. Jazdci jazdili naraz a tak sme nestačili sledovať trik za vráteným trikom. Najviac na rozhodcov však zapôsobil hosť z Čiech, Jiřka Houka a vyhral prvé kolo SSP 2016. Druhý skončil Braňo Moravčík, tretí Rišo „Jiggy“ Daboczi a štvrtý Krisián Nguyen.

To však nebol záver jazdenia. Celodenný skateboarding vyvrcholil DC Shoes Best Trickom. Ktorý sa konal z menšej časti na pyre a z väčšej na street raily. Tu padali rôzne šmaky. Flipovačky cez schody, alebo railovačky. Porota nakoniec vybrala za víťaza Kristiána Nguyena, ktorý si odniesol finančnú odmenu a DC Shoes Mikey Taylor 2 vo veľkosti 9. Ani ďalší účastníci DC Shoes Best Tricku nemuseli byť smutní. Pre nich bolo pripravených množstvo vecných cien od sponzora.

Záver. Prvé kolo nového SSP 2016 sa odjazdilo úspešne. Organizátori zvládli krst betónom a počínali si slušne. Samozrejme, je stále čo vylepšovať, ale mali sme za akcie veľmi príjemný pocit. Len to jej trvanie bolo dlhéé. Do mesta a na prvé skutočné pivo a jedlo sme sa dostali až po 20:30. Potom ďalšie pivo a ďalšie, až sme nakoniec skončili v Collosseu na afterke. Tá bola samozrejme v tlaku.. no náš tlak bola 6,5 hodinová cesta z východu na západ.

Dovidenia na druhom kole SSP 2016, ktoré sa odjazdí 6.8.2016 v Šuranoch pod názvom BonBon Skate Cup. Vidíme sa!

Viac fotiek nájdete na našom facebooku. Video čoskoro.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: ssp košice tlak pohar

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!